hulegaard.eu

April 10, 2008

PH-cafeen

Filed under: Restaurant, PH-caféen, Frikadeller, Poul Henningsen — hulegaard @ 7:43 pm

Halmtorvet i Københavns centrum har i generationer været skueplads for alskens aktiviteter af kødelig art.  Kødbyen sørgede i mange år for en helt særlig atmosfære. Det samme gjorde prostitution og diverse kriminalitet i området. Enhver, der - af den ene eller anden eller tredie grund - er kommet regelmæssigt i området, erindrer en potent aktivitet.  Der er sket et skift.  By- og gadefornyelse samt placering af diverse kultur har skabt en anderledes atmosfære.  Et eksempel er

PH-cafeen

Menukortet er begrænset til lette retter, salatter og sandwich samt kage og snacks, der kan skylles ned med diverse drikke.

Jeg valgte thailandske rejefrikadeller, der blev serveret med vilde ris, strimlet gulerod, peberfrugt og cherry tomater.  En glas af husets (chilenske og okay..) rødvin sørgede for, at det gled ned. Denne hverdagsaften ved 17-18tiden var der kun to gæster foruden mig.  De to unge servitricer havde travlt med intern snak. En henvendelse til buffeten affødte så bestillingen, som de arrangerede i hjørnet, medens snakken fortsatte. 

Måltidet var givet ikke usundt, men smagen af Thailand var der ikke meget af. PH-cafeen opleves som en kulturcafe.  Der er et program med foredrag, debat, musik og humor osv. i de tilstødende to lokaler.

PH

Overskriftens initialer er synonymt med den især i 30erne kendte danske lysmager, arkitekt, revyforfatter og samfundsrevser Poul Henningsen.  Han var en af fyrtårnene i den såkaldte kulturradikalisme. Successen med den kendte PH-lampe gjorde ham til en holden mand, der igen gav frihed til at disponere sin tid til bl.a. at skrive revyviser som Ølhunden og Gribe efter blanke ting (Man binder os på mund og hånd…). Han var ateist og kirkehader samt en svoren fortaler for seksuel frihed.  Sidstnævnte egenskab blev nærmest nedarvet til en kendt søn, psykologen Steen Hegeler.

På caféens (handikap- og normal) toilet hænger der en del billeder af ham, hvilket giver rummet en helt anderledes atmosfære :-) .

Refleksion

Caféens centrale beliggenhed på Halmtorvet 9A er et plus, hvis læseren er i området.  De to høflige servitricer kendte stortset intet til caféens baggrund. Den informative hjemmeside ( www.phcafeen.dk) fortæller bl.a., at PH-Caféen har haft en omtumlet tilværelse. Siden den oprindelig var indrettet som rejsestalde for tilrejsende købmænd, har bygningerne i de senere år, som en del af ”den brune kødby”, været en arrangementscafé.

Spisekortets forskellige frikadeller til 79 kr er hhv. fiske-, danske-, italienske- og thailandske, der må forudsættes at have forskellig smag; måske læseren skal prøve en af de andre ved et “arrangements-besøg”.

Powered by WordPress