hulegaard.eu

April 8, 2008

Spillets regler

Filed under: Film, Stine Stengade, Peter Gantzler, Universitetsmiljø, Christian Dyekjær — hulegaard @ 9:44 pm

Overskriften “Spillets regler” danner uvilkårligt selektive tankeprocesser hos de fleste læsere. Denne blogejer har været til forpremiere på den danske film af samme navn. Samme film har officiel premiere d. 17. april 2008.

 

Filmen 

Det er en film af Christian Dyekjær med Peter Gantzler i hovedrollen som Manfred Finnemann, der arbejder som lektor på Institut for Psykologi. Han vil gerne være professor og får muligheden, da en kollega afgår ved døden. Men en tidligere kollega kommer hjem fra USA, hvor han har arbejdet på Harvard, og han vil også gerne have jobbet. Han bruger ufine metoder, og psykologerne spiller ikke helt efter de regler, som de ellers råder klienter og elever til.

Christian Dyekjær, som står for både manuskript og instruktion, udtaler til pressen om filmen:

SPILLETS REGLER startede som min egen undren over, hvad der får højt uddannede og begavede mennesker som Bill Clinton, Anna Kastberg eller Kurt Thorsen til bevidst at begå kriminelle eller amoralske handlinger. Jeg tror, det ofte er mindreværdskomplekser og et deraf følgende behov for anerkendelse, som får mennesker til at foretage åbenlyst amoralske og kriminelle handlinger for at fremme karrieren“.

og fortsætter:

Filmen handler for mig om en mand, der er i splid med sig selv. Han er splittet mellem sine høje ambitioner og behov for anerkendelse - og ønsket om at være et ordentligt menneske. Men den handler også om de menneskelige omkostninger, der ofte er forbundet med at ville indfri egne høje ambitioner. De kompromiser, man må indgå med sig selv, og den kynisme, som jeg tror, er nødvendig, hvis man vil helt til tops (….) handlingen udspille sig mellem mennesker, der til daglig arbejder med menneskelig adfærd. Humanister og intellektuelle. Mennesker, der er specialister i den menneskelige psyke, og som hjælper andre mennesker med at begå sig i verden, men som alligevel også selv kæmper med store følelsesmæssige dilemmaer og problemer.”

Foruden Peter Gantzler medvirker bl.a. Stine Stengade (som hovedpersonens kollega og kæreste), Henrik Prip (som den tidligere kollega og konkurrent) og Niels Weyde (som chefen).

Refleksion

Hvis nogen tror, at den “humanistiske universitetsverden” er præget af humanisme, er man ofte på vildspor. Sandheden er et relativt begrænset miljø, hvor avancementsmulighederne er til at få øje på.  Såfremt man har kontakter i disse kredse, er dette et velkendt forhold :-) !

Filmen illuderer nogle af de “kollegiale mekanismer”, der udspiller sig i de fleste miljøer, hvad enten produktet er “humanistisk universitetsforskning”, ” småkageproduktion”, “en offentlig eller privat institution” samt “det lille håndværkerfirma” m.fl.  -  Bag de smilende hej-hej facader, samarbejdsorganer og kollegiale flirts skjuler der sig ganske ofte mere eller mindre berettigede ambitioner, misundelse, fedteri og småfiflerier, som filmen på enkel vis illuderer udmærket. 

Denne blogejer har altid synes særdeles godt om “Peter Gantzler”, der forekommer at være en kompleks, talentfuld skuespiller, der bruges alt for lidt, modsat visse andre (vi lader være med at nævne nogle, ik´!).

Stine Stengade er velcastet som veninden. Hun anvendes til gengæld (for) meget i disse år. Hendes talent vistes optimalt i En kærlighedshistorie (2001), hvor hun ydede en sublim præstation sammen med den talentfulde af skuespilbrødrene Mikkelsen; sidenhen synes castingen noget begrænset.

Modsat f.eks. Storbritannien bliver der ikke produceret mange danske film om det - ofte - tillukkede universitetsmiljø, hvor latiniserede fraseringer, begrænset forskningsindsats og venstresnoede påklædnings-signaler signalerer overego´er, der ofte dækker over “helt almindelige skæbner på godt og ondt”. 

Sceneriet er helt afgrænset til det psykologiske institut på Kbhvns. universitet og omkringliggende park. Derfor kunne filmen udmærket opføres også som teaterstykke. Det er en velkommen film, der sagtens kan tåle et kryds i den individuelle elektroniske kalender.

Powered by WordPress