hulegaard.eu

April 5, 2008

Krimi-messe_060408

Den fængslende og dynamiske by Horsens lægger denne weekend for 6te gang fysik til en krimimesse. Siden 2007 har arrangementet “naturligt” været afholdt i det nu nedlagte og berømte statsfængsels lokaler. Over weekenden 5-6.april 2008 præsenteres et righoldigt og spændende program, arrangeret af Horsens Bibliotek i samarbejde med Bog & Idé samt Arnold Busck boghandel i Horsens.

Billedet viser fra venstre kulturudv.fmd. (og tidl. direktør for fængslet) Jørgen Bang (K), kulturmin. Brian Arthur Mikkelsen (K) og Horsensborgmesteren, tidl. min. Jan Trøjborg (S) på vej til indvielsen.

Lidt af hvert

Efter kultusminister Brian Arthur M.s velkomst, ledsaget af den lokale kultusudvalgsfmd. var der lørdag (hvor denne blogejer besøgte messen) et righoldigt program af alskens krimi-kulturel-stof i bog og lydbogform m.m.  

Messe-opstillingen minder noget om det succesrige og årlige arrangement Bogforum. Forfattere møder op og giver appetizers på diverse scener, enten i prologer eller dialoger med kendte interviewere.  Udenlandske og danske krimiforfattere har her en mesterlig chance for at promovere deres bøger (og sig selv ;-) ).  De sædvanlige slange-køer af folk, der skal have signeret en indkøbt bog er et naturligt scenebillede på messen.

Krimi-temaer  har vel skiftet de seneste år i takt med samfundsudviklingens dramaturgi. De gamle dage med  Agathe Christie og Edgar Wallace og deres forholdsvis enkle plot-opsætninger samt (u-)forudsigelige morder på de sidste sider er næsten en saga blot.

Nye temaer som prostitution, trafficking samt ikke mindst terror  er et anderledes bloddryppende tema-kompleks, der dyrkes flittigt.

Er krimi kunst?

Jeg skal nok vare mig for at svare for kategorisk. Blot reflekteres over, hvorvidt f.eks. Shakespeares “Hamlet”  eller f.eks. St.St. Blichers noveller kan være krimier, som det udmærkede program så rigtigt fremhæver.

Slottet

En god idé i programmet var også muligheden for at se Slottets museum.  Gamle og “nutidige” celleafsnit, rockerafdeling, besøgsrum o.m.m. giver nogle inspirationer til krimier, både som forfatter og fortæller, hvis man har de lyster.

Kunst i fængslet

I fængslets oprindelige væveri var en ledsagende kunstudstilling som tillæg til “messeområdet”, der omfattede det gamle snedkeri (scene l) og trykkeri (scene 2). Temaet “nøgle” indgik i mange af værkerne. Blandt kunstnerne kan nævnes Gorm Flagstad, Ulla Lampe, Jens Emig, forfatter Lene Rikke Bresson, Lill Thelin, Britta Enemark Olsen m.fl.

Refleksion

Det er således blevet en “fængslende tradition” at afholde denne tematiserede messe hvert år. Som nævnt varer udstillingen til og med søndag d. 6.april, hvilket giver flere læsere mulighed for at nyde dette emne, hvis lejlighed, overskud og lyst haves, i den helt rigtige kulisse for kriminallitteraturen.

Powered by WordPress