hulegaard.eu

November 9, 2007

En krammer

Filed under: kram — hulegaard @ 11:03 am

Det britiske hudplejefirma Imperial Leather har lavet undersøgelse, der viser, at hver tredje brite må undvære sin daglige krammer (eller knus). Ligeledes fortæller undersøgelsen, at tre ud af fire længes efter flere omfavnelser, end de rent faktisk får (eller slet og ret totalt mangler).

Go´Morgen TV2 tog konsekvensen denne fredag morgen, hvor dagens morgenværter Ole Stephensen og Morten Resen dog ikke krammede hinanden, men fandt nogle kvindelige tekniske medarbejdere (sympatisk kollegialt træk:-) ).

Psykologen konstaterer

En dansk psykolog fra Aarhus Universitet mener at vide, at der ikke er lavet en tilsvarende undersøgelse i Danmark (lad mig hurtigt tilføje “endnu”). Han kan dog med videnskabelig kompetence og tyngde fastslå, at omfavnelser giver et lavere blodtryk.  Han beklager (sympatisk!), at mange angiveligt savner denne kropsberøring.  Ved manglende nærkontakt bliver folk frustrerede og sure og føler sig ensomme og isolerede.

Om årsagen til konklusionerne i den britiske undersøgelse skyldes fortravlethed eller egoisme, kan der kun gisnes. Den århusianske psykolog ser en tendens til, at flere udveksler formelle knus med bekendte på gaden, men færre har tid til de intime kram.

Refleksion

Jeg har set denne tendens de seneste år i mange fora. Nogle gange føler man(d), at et korterevarende bekendtskab ofte nærmest “kræver” et knus ved ankomst og afsked. Vi skynder os at rubricere det i gruppen “formelle knus”.

Personligt føler jeg, at det er en modestrøm af misforstået sympati-tilkendegivelse. Ved møder på arbejdspladsen ses det ikke så sjældent, at der skal afsættes x antal minutter til “fysisk gensynsglæde”. Er det mon altid ægte?

Nu vil nogle læsere nok tænke: Han er da en gammel sur, kold…. (slettet af censuren).  Det er nu langt fra tilfældet :-) , men som der skal være mening med galskaben, skal der også være mening med krammet :-) - Den engelske glose med samme betydning “Hug”  bruges også i mange danske sammenhænge, men det ændrer ikke på det :-) .

(Refleksionen er inspireret af Nyhedsavisens artikel 08/11/07, pag.2)

Next Page »

Powered by WordPress