hulegaard.eu

July 16, 2009

Den armenske taxitur

Filed under: Politik, Sverige, Charles Aznavour, Taxi, Armenien — hulegaard @ 8:06 am

Taxifaget har de seneste mange år af naturlige grunde (?) tiltrukket folk med status af indvandrere, flygtninge og i det hele taget arbejdstagere fra andre lande.  Det gælder flere steder i Vesteuropa, således også i Danmark og Sverige.

Den armenske taxitur

For nylig kørte blogejeren en lidt længere tur i en svensk taxi. Taxameter-reglerne i Sverige er anderledes og det samme er takstdifferentieringen.  Det blev starten på en sludder mellem den svenske taxichauffør og blogejeren, der fik en (plausibel) forklaring på takseringen ved starten af kørslen.

Takseringen, turens længde og saldoen er imidlertid ikke interessant i denne kontekst. Derimod det forhold, at man(d) så ofte møder chauffører af såkaldt anden etnisk herkomst. Og dem er der ganske mange af i Sverige.

Taxichaufføren var en “hun” og hendes reglementerede opslåede navn til højre for rattet afslørede, at vi skulle et stykke sydøstover på atlasset.  Oprindelsesland var Armenien. Hendes svenske var ikke helt klart trods ni år i Sveas rike. Blogejeren var heller ikke just klar til at tale armensk ;-) .  Derfor blev samtalen ret hurtigt drejet om til “udenlandsk-engelsk”.

Det er altid en finurlig fornøjelse at få trænet sine person- og geopolitiske kompetencer. Derfor varede det heller ikke længe, før samtalen næsten var flydende omkring “verdenskendte” armeniere.  Calouste Gulbenkian, finansmand og kunstmæcen (f.eks. det pragtfulde Gulbenkian mus. i Lissabon).  Vi nikkede til hinanden.  Dernæst blev  Sarkis-brødrene  nævnt, uden at den armensk-fødte quinde kunne genkende “dem”.  At blogejeren supplerende nævnte, at disse brødre blev verdensberømte som grundlæggere af det kendte Singapore-hotel “Raffles” bragte heller ikke meget klarhed for personen i taxiens førersæde. En pause fulgte herefter, medens adskillige veje og “folkehems-boliger” blev passeret.

Men så….

“Den kendteste af dem alle har du ikke nævnt endnu” sagde den nydelige quindelige armenske taxichauffør pludselig, medens hun vendte sig mod bagsædet og rettede sit kønne blik med to smukkke rosin-farvede øjne mod blogejeren.

HAN smilede let….gjorde en kunstpause…og sagde blot “SHE”.  Det var en pletter, der ramte centrum på “skiven”.  Et øjeblik frygtede blogejeren for sit liv, da den armenske taxichauffør synes at være drømmeland og ikke havde fokus på asfalten i en trafikeret halvstor svensk by.

Charles Aznavour er vel den kendteste nulevende med armensk oprindelse. Den nu 85 årige stadig praktiserende entertainer er bestemt ikke ringe, kun i højden (160 cm). Han er oplevet live i en schweizisk souvenirbutik (aug. 1973), hvilket fik “rosinøjnene” til at blive - om muligt - endnu mørkere.

Refleksion

Det geo-politiske er ikke glemt. De periodevise uroligheder i hovedstaden Yerevan, grænseproblemerne med Tyrkiet og den sindsyg vanskelige problematik omkring provinsen Nagormo Karabakh blev også berørt på turen, men SHE ligesom løsnede op på alvoren.

“Love to SHE” som blogejeren sagde til Halina alias den armenske taxichauffør, da han fik sin kvittering og forlod “løvebilen” (Peugeot) på vej til næste kryds i den elektroniske kalender ;-) .

PS. Såvel bilglade som frankofile behøver ikke korrigere illustrationen. Blogejeren har en svaghed for den britiske taxi-model, derfor ;-) !

Next Page »

Powered by WordPress