hulegaard.eu

October 13, 2008

Håndværk(erne)

Denne blogejer har set Skuespilhuset på rundvisning, men ikke en egentlig forestilling. Det skete så, da Håndværkerne blev set på det nyeste skud af teatre i Danmark. En helt særlig bygning af arkitektonisk værdi ved Kvæsthusbroen i Københavns havn.

Skuespilhuset

Håndværk(erne)

“Der hersker en ånd af optimisme og overskud i Lundgren og Tranbergs projekt. Elegant og poetisk bygning”.  Disse ord blev udtalt, da Skuespilhuset vandt arkitektprisen “RIBA European Award 2008″.  Flot….!!!!

Lidt fakta

Skuespilhuset har en størrelse på ca. 20.000 m2. Den samlede pris (inkl. grundkøb) er godt 900 mio. kr., heraf byggeomkostninger på ca. 780 mio. kr.  Som afledt sammenligning er Operaens tal 41.000 m2 og en samlet pris på 2,6 mia. kr.  Den 4 oktober 2004 blev Operaen overdraget til Det kgl. Teater og to dage senere - d. 6.oktober 2004 - påbegyndtes Skuespilhuset skråt overfor i Københavns havn.

Tilskuerens fokus

Naturligt er beskuerens observationer forskellige.  Mine faldt på “fiberlyset”, der om aftenen nærmest minder om en stjernehimmel. Den (gennemgående) danske lysdesigner Jesper Kongshaug er mesteren.

Verner Panton-møblerne i restaurant-cafe-området noteredes ligeledes.  Den store sal, hvori forestillingen skete, rummer i sin nærmest grottelignende facon 650 pladser. Afstanden til scenen (max. 16 meter) opleves - ganske som hensigten - nemlig, at scenen og publikumspladserne reelt smelter sammen.  Denne blogejer sad midt på 2 række, gulvet foran scenen med en yderst tilfredsstillende holistisk oplevelsesgrad fra den 540 kvm “Store scene”.

Generelt kan et besøg i Skuespilhuset varmt anbefales. Her tænkes på en guided tour i husets tre etager, der giver et fremragende indblik såvel foran, som ikke mindst “back stage“.  Herved opleves de mange arkitektoniske og tekniske detaljer samt mangfoldigheden på et internationalt teater, herunder f.eks. DkTs bibliotek og arkiv med arkivalier helt fra grundlæggelsen i 1748.

Håndværkerne (teaterforestillingen)

Kendte danske skuespil-kræfter omformer ved hjælp af den mangesidige og begavede instruktør Nikolaj Cederholm manus fra den 43-årige dramatiker Line Knutzon.  De nævnte skuespil-kræfter tæller Sofie Gråbøl, Mikael Birkkjær, Trine Dyrholm, Birthe Neumann m.fl.

Forøvrigt måtte iscenesætteren Nikolaj Cederholm med kort varsel springe ind i den mandlige hovedrolle for at redde forestillingens premiere og den første spilleperiode, da Dejan Cukic måtte melde forfald på grund af sygdom. Beklageligt, eftersom denne blogejer sætter ganske meget stor pris på Cukic´ særprægede og personlige kunst! -  Siden d. 3.oktober er rollen så permanent blevet overtaget af den 33-årige Benjamin Kitter, som i forvejen medvirkede i forestillingen i en mindre rolle som polsk håndværker.

Stykkets handling

Et ægtepar har købt en nedlagt rønne på landet for at udleve drømmen om det gode liv, og nu skal de i gang med at renovere ruinen. Med sorte håndværkere, naturligvis, for når man er gode mennesker, kan enkelte undtagelser tillades. Herfra starter et liv i håndværkernes vold. Håndværkerne bestemmer alt, for de ved alt. Men dette rædselsregime kalder efterhånden en hidtil ukendt brutalitet frem i de gode mennesker. (Det kgl. Teaters version)

Hertil kan tilføjes, at håndværksmæssige fagudtryk som tvangsblander, rørbukker, ballofix, spiralbor og megger tydeliggør, at ethvert fag har sit eget sprog ;-) .

Refleksion

Er det et besøg værd?….Skuespilhuset….ja-men så afgjort!  Stykket…jovist..hvis man tager det for sin lystspilagtige performance.  Hertil kommer ikke mindst hovedpersonen og naturtalentet, 40-årige Sofie Gråbøl. Samme autodidakte skuespiller har modtaget et utal af priser og er i skrivende stund nomineret som bedste kvindelige skuespiller (ligesom selve DR - tv-dramastykket Forbrydelsen) til en Emmy (TV-verdenens Oscar) i New York nov. 2008.

Tilbage til stykket. Den erfarne Birthe Neumann er velcastet i rollen som “den ældre (forkælede)generation”. Den sympatiske (og naturligt “tykke” :-) ) Trine Dyrholm underspiller nærmest, modsat Søren Sætter-Larsen, der (næsten) altid er god for en herlig birolle-præstation.

Lad os som danskere simpelthen være stolte over at have to moderne og arkitektonisk interessante scener i Skuespilhuset og Operaen ved vandkanten af Københavns havn. Nu venter kun en fast forbindelse over vandet.

Og så forresten… Go´ fornøjelse! ;-)

Next Page »

Powered by WordPress