hulegaard.eu

March 27, 2008

Form og farve og funktion

Filed under: Torben Ørskov, Møbelarkitektur, Møbler — hulegaard @ 4:08 pm

For nogle mennesker er møbler ligegyldige. For andre er de en næsten livsvigtig funktion. For sidstnævnte gruppe er form, farve og funktion vigtige parametre sammen med det relative begreb “kvalitet”. Personligt har jeg gennem tiden ejet forskellige danske klassiske møbler i variable sammensætninger.  Denne blogejer holder ret meget af - funktionelle og stilrene - møbler; kan næsten stresse a´  ved at gå rundt i en møbelforretning.

Skandinavien og ikke mindst Danmark har gennem tiden budt på nogle særdeles kompetente møbelarkitekter. Arne Jacobsen hører til blandt de mest kendte. Hans “sommerhus” kan ses ved besøg på Trapholt museet i Kolding (kan varmt anbefales). En anden af møbeldesignernes tunge drenge døde forleden.  Hans navn var

Torben Ørskov

Han grundlagde den velkendte “Form og Farve” beliggende på Strøget i Københavns city. Det var oprindelig Form og Farve, der introducerede Ray og Charles Eames (kan aktuelt nydes hos Paustians Møbelhus i Kalkbrænderihavnen, Kbhvns havn) samt Marimekko.

Det skal også med, at hans store interesse for håndværket førte til mange års arbejde i forskellige u-lande. Konceptet var her at udvikle de lokale håndværkstraditioner og derigennem skabe mulighed for bedre levevilkår “on location”.

Refleksion

Jeg glædes selv næsten hver dag over mit - for mange år siden - indkøbte sammenklappelige kørebord (billedet) mrk. “Torben Ørskov, værkstedet på Jagtvej…” .  Designet og den sammenklappelige funktionalitet har været nydt og anvendt mange gange gennem årerne på forskellige matrikler.  Jeg synes om konceptet og har senere købt nogle “kloner” hos bl.a. Illums Bolighus.

Bakkebordet kan holde i mange år endnu; det samme gælder mindet om en stor dansk møbeldesigner.

Powered by WordPress