hulegaard.eu

March 27, 2008

Den indiske jaguar

Filed under: Storbritannien, Indien, Tata, Jaguar, Vildkat — hulegaard @ 1:12 pm

Der er ingen jaguarer i Indien. Dette flotte kattedyr lever i Syd- og Mellemamerikas regnskove. Det ved enhver med lidt zoologisk interesse. Mange ved også, at jaguaren har det stærkeste kæbebid af alle kattedyrene, hvilket byttet mærker, når det flotte og stolte kattedyr bider gennem kraniet. Den zoologiske jaguar kan blive næsten 2 m. lang.

Andre “vildkatte” har en noget anden form (billede fra Jaguar club dk).

Den indiske jaguar

En af verdens store bilproducenter ligger i Indien. Tata Motors er verdenskendt, først og fremmest for sin produktion af lastbiler og varebiler. Den egentlige side-produktion af personbiler startede sent, nemlig i begyndelsen af 1990erne.  For nyligt lanceredes en såkaldt “Nano-model”, en slags Indiens svar på Volkswagen.  Den vejl. pris i Indien skulle være i nabolaget af 12.500 Dkr., hvilket ville sætte en del indere i stand til at blive bilejere. I Vesten truer dog de nationale sikkerhedsstandarder med at blokere for markedsandele.

Helt modsat gælder et andet fabrikat.  Ford Motor har solgt de to britiske - hæderkronede - bilmærker Jaguar og Land Rover til Tata Motors (salgssum ca. 12 mia Dkr.).

Refleksion

Jaguar-bilen er en juvel af design og køreegenskaber. Sammen med Rolls-Roycen er den nogle “auto-juveler” fra en svunden tid i Storbritannien.  Er man f.eks. i Storbritannien, ses de pragtfulde Jaguar-modeller ofte i gadebilledet. På kontinentet er de mere sjældne. I Danmark ses de ikke ofte, men ejere af denne pragtfulde bil (uanset type) er meget stolte af deres bil.  Mange af de (relativt) få ejere er medlem af Jaguar Club of Denmark.

Denne blogejer havde på et tidspunkt en dansk samarbejdspartner, der var den stolte ejer af en Jaguar Mark X. Superlativerne væltede frem ved enhver given lejlighed. Min egen yndlingsmodel har altid været den gamle, solide og klassisk stilrene Jaguar Mark VII.  Da jeg sidste gang så den i London, blev jeg stående nærmest stigmatiseret som var det et højtideligt øjeblik, da den gled forbi på Trafalgar Square.

At den gamle koloni Indien har overtaget dette “auto-arvesølv” fra den oprindelige kolonimagt Storbritannien markerer tydelige trends for de økonomiske magtbaser ikke bare for i dag, men også for det århundrede, som vi netop har påbegyndt. Et tegn i tiden, men stadig et smukt syn!

Powered by WordPress