hulegaard.eu

November 16, 2010

Til lykke Rasmus!

Filed under: Majse-Bamse, Bent Otto Hansen, Tivoli, Rasmus Klump, Majbritt Lyngby, Carla Hansen — hulegaard @ 6:43 pm

Kun bamseelskere og nogle få bloggere, der tilfældigvis digitalt kommer glidende forbi dette blogvindue, formodes at læse disse linier om en helt enestående lille bjørn. Og dog? -  Bloggens statistik tyder på, at flere end få er lidt eller mere interesserede i bamser under og i forskellige former og størrelser, når dette interessante emne lejlighedsvis omtales på bloggen :-)

Disse og mange andre skal ikke snydes.  Den erkendelse er også Tivoli i København nået til, eftersom der i denne overståede sommersæson blev indviet en “Rasmus Klump” sektion i hjørnet af den gamle have ud mod Københavns rådhus.

Hvem er Rasmus Klump?

Carla Hansen (1906-2001) er “opfinderen” af Klump, og det er hendes historier, som hendes mand Vilhelm (1900 - 1992)  lagde streg til. I 1952 udkom det første rigtige Rasmus Klump-album med titlen: Rasmus Klump bygger skib. Rasmus Klump tager ofte til søs ombord på skibet Mary med vennerne Pingo, Skæg og Pelle. Siden er der udgivet mere end 80 forskellige bøger.

Rasmus Klump tegneserien er udgivet i mere end 20 lande siden 1951, og antallet af solgte hæfter har passeret 20 mio. eksemplarer. Hertil kommer malebøger, pc-spil m.m. Hvert år bliver Rasmus Klump Prisen uddelt. Michael Laudrup, Kronprins Frederik, Red Barnet og Bamse fra DR har været blandt modtagerne.

Refleksion

I vore globaliserede tider er det måske værd at tilføje, at Rasmus Klump hedder Bruin på engelsk, Rasmus Nalle på svensk og Petzi på fransk, tysk og portugisisk. Medens vi er ved det faktuelle, har den lille bjørn fødselsdag d. 17. november, denne gang med 59 lys i honningkagen.

Blogejeren er næsten jævnaldrende med Rasmus Klump. Der er ikke den store lighed :-) , men derimod en livslang passion for den lille bjørn med halestumpen udenfor sine rød-hvidplettede buksebag, der var blandt den første “kulturelle input” i hans tidlige barndom.

 

Og adderende bør med arktofilitisk sandhedsserum injekteres på rette, plysvenlig manér med nedennævnte illustration af blogejerens seneste ankomne bamse.

Den er noget ganske særligt, eftersom den indtil videre er unika - den eneste af sin slags. Forfatterbamsen “Wordy” ses stående (bill. nedenfor) foran dens skaber - Danmarks suverænt bedste bamsedesigner Maj-Britt Lyngby også kendt under artist alter ego MAJSE-BAMSE.

Der findes faktisk adskillige bamseelskere blandt modne drenge. Den tidligere TV-sportsjournalist, forfatter, lyriker og lydbogsoplæser Bent Otto Hansen og den kendte jazztrommeslager Alex Riel er gode eksempler. I sidstnævntes nyligt udkomne biografi (”Alex Riel. Manden bag trommerne”) citeres forøvrigt den kendte sangerinde Hanne Boel for følgende statement: »Alex kan noget, meget få kan, og jeg kender ikke ordet.«

Nøjagtig det samme kan siges om bamser :-) !

Til lykke Rasmus Klump!

Øv. og ned. illustr. (Erik Hulegaard)

Mellem illustr..Københavns Tivoli

Axel Riel omtale: Berl. Tid. anmeldelse 11/10/10

Links:

Kronværkerne på Kronborg

Beologisk Institut

Next Page »

Powered by WordPress