hulegaard.eu

February 12, 2009

Skrivebordskuffens betydning

Filed under: Bøger, Venskab, Skrivebord, Erfaring — hulegaard @ 7:22 pm

Skrivebordsskuffer kan indeholde ganske meget forskelligt. Noget er relevant for de operative øvelser på bordpladen. Noget kunne blive relevant og forbløffende meget er ofte ikke særligt relevant.   

Computeren er ofte det toneangivende på selve skrivebordet, hvor det tidligere var et skriveunderlag, der blev brugt som støtte til mange ord påført papir.  Skufferne har derfor også skiftet - lidt - indhold af naturlige og operative grunde.  I sjældne og ofte interessante situationer indeholder skrivebordsskufferne også ting, der kan have en livslang betydning for ejeren af skrivebordet.

En klassiker

Blogejeren havde for mange år siden en meget ældre ven.  Da han døde, viste det sig af boets dokumenter, at han havde testamenteret sit dyrebare Børge Mogensen-skrivebord til denne signatur - forøvrigt til temmelig stor overraskelse og mindre begejstring for hans familie; sidstnævnte set i kontekst til boets afslutningsstatus.

Det var et smukt møbel, der kunne adskilles og anvendes til flere formål.  Da det ankom (på modtagerens regning ;-) ), blev det bevidst placeret på et centralt sted i den daværende matrikel. Skuffemodulerne var bundet sammen og det skulle vise sig at have et formål.  I een af dybe skuffer lå tre bøger. Bøgerne var engelsk skønlitteratur.

På arveladerens dødsleje havde blogejeren en lang, dyb og meget indsigtsfuld samtale med sin meget ældre ven. Vi gennemgik vores cirka 10-årige venskab, medens kræften nærmere sig “sejren” i denne ca. 60-årige, særdeles belæste sproglærers krop. Han nævnte skrivebordet og tilføjede: “Desforuden er der tre bøger, som du skal læse.  De vil forklare meget omkring mit liv og ikke mindst forklare, hvorfor jeg i perioder har handlet anderledes end sædvanligvis forventet” (næsten ordret citeret).

Kort tid efter hans død drejede blogejerens eget liv til nye udfordringer og anderledes platform. De tre tykke engelsk-sprogede bøger blev lagt på hylden, hvor de samlede støv i en del år.  Igen ca. 10 år senere skiftedes platform og en dag blev bøgerne taget frem og (forsøgt) læst. De forekom specielle med deres skønlitterære indfaldsvinkel iblandet autentiske situationer i såvel det borgerlige som kunstneriske Storbritannien i 1950erne og 1960erne. Emnerne var krydret med retssager, sexliv og knivskarpe balancegange af juridisk karakter. En del af stoffet forekom relativt svært tilgængelig, trods det rimeligt forståelige engelske sprog og de lejlighedsvise illustrationer, der nu og da pryder engelsk litteratur.

Naturligvis reflekteredes og forsøgtes paralleller fra den afdøde ven til den - fysisk - helt anderledes hovedperson i de tre bøger; men trods blogejerens relativt veludviklede fantasi bistået af et hæderligt intellekt kunne den “røde tråd” ikke etableres.

I disse år har blogejeren nået samme alder som den forlængst afdøde ven. Bøgerne er blevet gennemlæst igen og forståelsens klarhed skinner henover siderne. “Den røde tråd” er rullet ud.  Nu ses i en sjælden forståelig kontekst den afdøde vens handlemåder og refleksionsmønstre i forskellige sammenhænge. Disse var ofte mærkværdige for hans samtidige, ja selv for et ungt - forholdsvis (og forhåbentlig stadigvæk) tolerant - menneske som blogejeren.

Refleksion

Bøgernes titler og persongallerier er ikke nævnt, dels af pladshensyn, dels fordi de er mindre væsentlige for refleksionen.  Det vigtige er erkendelsen af, at visse sammenhænge først forstås, når livslinien er blevet polstret med erfaringens uld i et vist antal år. 

En dag bliver sønnen ældre end sin fader”  er et gammelt kinesisk udsagn. Sådan følte blogejeren nogle gange i sin omgang med denne - langt ældre og forlængst afdøde - ven.  Men, menne, men…. der er mange erkendelser mellem bogstaverne i dette kloge kinesiske udsagn.

Nogle læsere vil sikkert føle “luft”, andre vil sige “måske” til denne refleksion.  Men andre igen vil - i overført betydning - rulle deres respektive skrivebordsskuffer ud og reflektere over indholdet :-) . Og med tiden vil flere forstå i erfaringens forunderlige spotlight ;-).

Info: Illustrationen viser en ældre klassisk skrivebord; ikke det nævnte Børge Mogensen-møbel.

PS. Læseren ønskes en individuel tilfredsstillende weekend :-) ! 

 

Next Page »

Powered by WordPress