hulegaard.eu

March 25, 2008

Venskaber og Leconte

Filed under: Film, Daniel Auteuil, Venskab, Danny Boon — hulegaard @ 2:37 pm

Overskriftens første ord kendes i essens af de fleste. Nogle har oplevet (og oplever) sande venskaber, mange tror de har og en del (især mænd) har reelt ikke nogle. Ganske ofte vil mænd rubricere deres partner (quinde eller mand) som bedste ven.  Quinderne har det mere nuanceret. Faktisk kan denne helt særlige relation mellem mennesker beskrives og opleves ganske forskelligt.

Hvad er venskab?

En definition kunne være, at venskab er et frivilligt, gensidigt og varigt forhold mellem to personer. Det adskiller sig fra bekendtskab og kammeratskab ved en større følelsesmæssig og forpligtiget åbenhed og nærhed.  Sand venskab er kendetegnet ved loyaliet, fortrolighed, positive følelser overfor hinanden ledsaget af en gensidig respekt og en vis portion overbærenhed.

Leconte

Min første vinopdragelse som dreng og ung inkluderede dette franske rødvinsmærke (nu forlængst udgået). Det grundlagde min livslange glæde ved rødvin. -  Det er også et fransk efternavn.

Patrice Leconte fik sit internationale gennembrud, da han i 1989 og 1990 med thrilleren “Monsieur Hirre” og efterfølgende den romantiske komedie “Frisørens mand” viste sig som en af fransk films nutidige begavede filmskabere.  I nyere tid erindres “Manden fra toget” (2002). -  Hans film karakteriseres ved temaet “mennesker mødes og højst forskellig musik opstår”; ja-men, hvor har han dog ret ;-) !

Min bedste ven

Senest er det blevet til “Min bedste ven” med fransk films genganger Daniel Auteuil og komikeren Dany Boon i hovedrollerne. Filmens tema er det moderne menneskes travlhed og (u-)bevidste afvisning af den luksus, det er at have virkelige venner, ikke kun overfladiske bekendtskaber og pragmatiske, hensigtsmæssige forretningsforbindelser.

En praktisk og illustrerende udløber af filmen var efterfølgende, at disse to forskellige karakterer - der aldrig før havde mødt hinanden - udviklede et venskab. I en grad, så Danny Boon stod ved gommens side ved Daniel Auteuils bryllup (med Aude Ambroggi), mens Auteuil kort efter blev gudfar til Danny Boons fjerde barn (Elia).

Refleksion

Selve filmens handling skal jeg - undtagelsesvis - ikke referere. Blot skal tilføjes, at der var gode pointer undervejs og den twistede franske fortællestil fornægter sig ikke. Som den nørdede billedsælger sagde til mig: “Vi er et stort publikum for franske film….uanset indhold….bare det er fransk.

Filmoplevelsen med ” Min bedste ven” med svenske undertekster i den mindre københavnske, centraltbeliggende og lettere kultlignende biograf Gloria absolut var en interessant oplevelse.

Oplevelser - i -  venskaber, uanset køn, er et værdifuldt krydderi i ethvert menneskes liv. Oplevelser - af - venskaber er en sjælden cocktail af følelser af dybe tanker og taknemmelighed.

Lad Peter Plys få det sidste ord: ” Gode venner kan lave alting sammen, men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen”.

Powered by WordPress