hulegaard.eu

November 10, 2009

Assens - et område på Vestfyn

En fler-årig blogkollega - kvalitetsbloggen: Kire smartlog - havde nyligt et indlæg omkring en irritation ved et besøg i min nuværende hjemby.  Læseren har det sikkert som denne signatur.  Der er blogs, der læses næsten hver dag med fornøjelse og en sådan har nu i flere år været “kritikerens”.

Kire smartlog-indlægget afsluttes med “Det ville afgjort glæde mig, hvis en Assens-borger med et blogindlæg kunne få mine øjne op for de pænere og mere spændende steder i det vestfyenske område.”

Dette er baggrunden for den noget længere refleksion over en vestfynsk by, der de seneste år har været min hjemby efter 54 år i Hovedstaden.

Assens - et område på Vestfyn

Overskriften er helt bevidst valgt. Ved seneste kommunalreform i 2007 blev seks selvstændige kommuner - Assens (6089 indb.), Glamsbjerg (3221 indb.), Haarby (2521 indb.), Aarup (2992 indb.), Vissenbjerg (3165 indb.) og Tommerup (4025 indb.) - fusioneret til Assens kommune (42.128 indb.). Det største og toneangivende byområde er Assens by og det blev besluttet at kalde den ny kommune Assens (og ikke f.eks. Vestfyn).

Denne noget tørre administrative konstatering er vigtig. Det forstås især af provinsboere i Danmark, der oplevede lignende kommunale fusioner ved reformen i 2007.  Sådanne fusioner bliver vælgermæssigt testet første gang ved det forestående kommunalvalg 17/11/09.  Ændrede nødvendige arbejdsgange, fusionerede lokale “kulturer” og patriotisme samt “stordrifts-fordele” er blevet dagligdag, hvor det før har været “sogneråds-tankegang”, der gennemrislede majoriteten af offentlige og også ganske ofte private beslutninger i forskellige lokalsamfund. 

ER det blevet BEDRE for borgerne? Assens kommune er p.t. socialdemokratisk, tidligere Venstre-ledet.  Målinger tyder på næsten dødt løb mellem de to politiske fløje (“blå” og “rød”) d. 17.november 2009. Lad se, hvad borgerne synes!

Sightseeing i Assens

Først og fremmest frisk luft og smuk natur.  Sidstnævnte omfatter såvel to glimrende strande (en stor og en lille), smuk bypark, grønne områder og mindre skove udenfor byen. Til naturen hører også sejlsport, hvor Assens marina efterhånden er overfyldt med ca. 400 bådpladser (ilfg. mine to (fortrinlige) båd-ejende naboer). I tilslutning til den store strand (nederste bill.) og marinaen er placeret en særdeles velbenyttet større campingplads. I Lillebælt vest for Assens by (også tilhørende Assens) ligger Bågø, hvor et mindre bysamfund (30-32 indb.) lever et frit øliv. Den mest nuttede lille færge sørger dagligt for transport af mennesker, dyr og varer til og fra fastlandet på sin 29 minutters sejlads.

Torø Huse - stadig i Assens by - er en særdeles rekreativt, smukt (og halvdyrt) område i den sydlige del.

Lidt længere væk fra Assens by er halvøen Helnæs en afvekslende og seværdig naturoplevelse. Hertil kommer flere “planlagt natur” som De 7 Haver og Hviids japanske have.

For de kulturinteresserede kan nævnes Willemoesgården, Mands Samling, Ernst Samlinger, Toldbodhus.  Kulturcentret Tobaksgården er veldrevet og besøges af glimrende landskendte kunstnere foruden en ny og velfungerende biograf.  Endelig bør nævnes Vor Frue kirke, den næststørste kirke på Fyn (efter Domkirken i Odense). Køres lidt længere udenfor bykernen, kan opleves Krengerup slot, Brahesborg samt Hagenskov slot.  Lidt mere alternativt kultur er det årlige Assens karneval (Danmarks 3. største eft. Kbhvn. og Aalborg).  Endelig kan nævnes flere gallerier. Det sidste er just ikke nogen tilfældighed.  Den smukke natur omkring byområdet er en stor inspirationskilde for mange fyenske malere, bl.a. Thorvald Niss.

Assens skibsværft er et velfungerende og søgt reparationsværft. Piberygere vil nikke genkendende til Orlik pibetobak fra den lokale tobaksfabrik og andre mellemstore virksomheder sørger for beskæftigelse og skatteindtjening til kommunen.

Selve bykernen af Assens består for en stor del af - fortrinvis moderniserede - gamle byhuse, hvilket giver en særlig stemning. Det er ofte tilflyttere fra større byer, der investerer - ofte - betragtelige summer i istandsættelser. Indkøbsmulighederne er blevet kraftigt forbedret de seneste år. Servicen er ofte helt i top - ganske modsat Hovedstaden og større provinsbyer.  I en mindre by kender butiksindehaveren konsekvenserne af dårlig service og/eller omtale.

De andre byområder Glamsbjerg, Vissenbjerg, Haarby, Tommerup osv. rummer også deres lokale fyrtårne af oplevelser, men har dog ej Lillebælts friske havluft m.m.

Endelig er der fornuftige trafikale forbindelser i form af landeveje og bus-forbindelser til andre fynske byer, men jernbanen er nedlagt forlængst (desværre).

 

Refleksion

Om det er Obama´s verdensberømte Chicago, million- og industribyen Nizhny Novgorod i Rusland, ”Elbens Firenze” alias Dresden, IT-centerbyen Bangalore i Indien, Toyota City i Japan, EXPO 2010-byen Shanghai, en lille landsby i Bosnien-Hercegovina, den forblæste og råkolde olieby Aberdeen i Skotland, Dubai….., Rio de Janeiro…., Cape Town…, Nice…. Stockholm….,  eller et mindre bysamfund på Vestfyn i Danmark….alle har en kerne, en sjæl, en stolthed over at være bysamfund.  

Den assenesiske søhelt Peter Willemoes blev berømmet for sin tapperhed og ikke mindst den legendariske britiske admiral Nelsons beundring efter diverse søslag, herunder Slaget på Reden, for ca. 200 år siden. I dag er begge d´herrer “kun” statuer i henholdsvis London og Assens. Medens Lord Nelson ofte er indhyllet i London-tåge og -smog, nyder Peter Willemoes den friske og sunde Lillebælt-luft, ganske som de nuværende assenesere…..

Ved grænsen til Assens kommune optræder byskiltet med den ambitiøse og perspektiverende tekst:

 ”Mulighedernes land”

Mere Assens (linket fører til emneopdelte billeder)

 

Powered by WordPress