hulegaard.eu

June 16, 2011

Tour de Ordrup

 I den storkøbenhavnske bydel Ordrup i nærheden af Jægersborg Dyrehave ca. 13 km. nord for Hovedstaden ligger Ordrupgaard. Det er et statsejet kunstmuseum, der rummer en betydelig samling af såvel dansk som fransk kunst fra det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede. - Museet blev oprindeligt skabt af etatsråd Wilhelm Hansen og hustru Henny Hansen i årene 1916-18.

For en frankofil (delvis naturaliseret) fynbo som blogejeren var det et naturligt valg for en oplevelse, da samme museum siden april og frem til 11.sept. 2011 har to særudstillinger

Tour de France. Franske landskaber og Kampen om kunsten. Fynboerne

Til at perspektivere de to særudstillinger var den københavnske kunstmaler, TV2-blogger m.m. Erik Korsgaard Christensen (EKC) indkaldt som ledsager til denne maleri-oplevelse.

TOUR DE FRANCE. Franske landskaber er en kunsthistorisk pendant til cykelsportens Le Tour de France. Ordrupgaards tour er en udforskende rundrejse til Frankrigs regioner og landska­ber med malerkunstens verdenselite: Claude Monet er i gul førertrøje skarpt forfulgt af Alfred Sisley, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Camille Corot, Paul Gauguin. På landevejene, gennem skovene og langs floderne triumferede de over tidens smagsdommere og præsterede chokerende ny kunst.  Det franske afsnit af udstillingen er delt i 3 etaper. Men fælles for malerierne er kortmotiver over Frankrig, der på oversigtsvenlig vis guider besøgeren igennem de forskellige regioner og landskaber, der næsten hver rummer sin egenart af geografi, klima og forskelligartede landskaber.

For blogejeren var det en fornøjelse at perspektivere disse kunstnere i DK-regie. Ved tidligere (og planlagte fremtidige) besøg ved den franske riviera er gensynet med mange af de franske motiver og penselstrøg altid en fornøjelse.

Fynsk kamp - Udstillingen Kampen om kunsten. Fynboerne fortæller både om et uskønt slagsmål og en venskabelig dyst. I 1907 brød “bondemalerstriden” ud: Fynsk realisme i in fight med fin sym­bolisme. Uden for ringen overgik kunstsamlerne Wilhelm Hansen og Mads Rasmussen hinanden i, hvem der fik flest af de sejrende fynboer på egne vægge. Kampen om kunsten. Fynbo­erne viser værker fra Rasmussens Faaborg Museum og Hansens Ordrupgaard og har sit fokus på kunstnerne Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen.

For fynboer er Fyns kunstmuseum i Odense og Fåborg museum de nærmeste, såfremt de fynske guldaldermalere skal beses og nydes.

EKCs mening:

Når de tre etaper af Tour de France betragtes, forekommer etape I dyster og mørk. Derimod lever de kendte franske impressionister i etaperne II og III virkelig op til kendetegnene. Den lette, luftige, nærmest legende maleragtige håndtering af motiverne i et - fornemmer jeg - samspil af maling on location, men også hjemme i atelieret.  Blandt de kendteste er vel Paul Gaugain, hvor beskueren kan følge ham før - under - og efter hans berømte ophold på Tahiti (Fransk Polynesiens største ø i Stillehavet) i slut 1890erne og ved starten af 1900-tallet.

En af mine store yndlinge blandt franske impressionister er glædeligvis rigt repræsenteret på udstillingen. Camille Pissarro blev født på Dansk Vestindien i en jødisk slægt og forblev for øvrigt dansk statsborger hele livet, trods sin mangeårige tilknytning til Frankrig. Hans legen med lyset opleves nærmest helt surrealistisk. Jeg glæder mig over hans værker, hver gang jeg ser til dem.

Om de fynske malere….tja…de udstillede og ret kendte som Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen er tydeligvis præget af impressionismen. Interessant, men det bærer også tydeligt præg af “provinsialisme”.

Refleksion

Det absolut seværdige museum - både det gamle og den nye tilbygning - rummer udstillingen af de to meget forskellige destinationer i nærmest samme tidsalder (slutningen af det 19. årh. til starten af det 20. årh.).  Et spændende mix for beskueren.

Og kultur og natur er jo stærkt forbundet i oplevelsesuniverset for de fleste. Derfor lidt natur til afslutning:

I nærheden af Ordrupgaard ligger Dyrehaven (Jægersborg Dyrehave). Denne vidunderlige naturperle er rig på motiver. Under den anti-stressende køretur (jf. sidste bill.) sås et anderledes animalsk yngre eksempel fra den store hjortebestand i Dyrehaven.

Det nederste billede viser det fabelagtige lille jagtslot Eremitagen i Dyrehaven. Den mest charmerende måde at bese det eksteriørt (normalt lukket for publikum) og de vidtstrakte omgivelser er at ankomme på eller med hest og kapervogn.  Det sidste gjorde så de to gamle drenge alias bloggere alias “Lindevangs-venner” alias så meget andet. :-)

Kunstmaleren Erik Korsgaard Christensen tænker tanker ved Eremitageslottet en juni-dag anno 2011 (blogejeren skimtes til venstre) i kapervognen.

Indimellem blev der naturligvis også tid til en god frokost med tilhørende væske. Man(d) bliver så pokkers sulten og tørstig af al den kultur og natur…..prøv selv - kære læser! ;-)

Noter:

http://www.ordrupgaard.dk/emner/forside.aspx

http://www.ekc-kunstmaler.dk/

Next Page »

Powered by WordPress