hulegaard.eu

March 16, 2008

Dyrene i hi

Filed under: Fisk, Antarktis, Hi — hulegaard @ 11:10 am

Det er kendt for enhver, at bjørnen, pindsvin, grævling og flagermus m.m. går i hi. Naturfunktionen sørger for, at den erhvervede fedtpolstring “nedspares”.  Naturen er langt fra kondicenterets stønnen.

Nu har det vist sig, at også fisk, ihvertfald nogle, går i hi. En britisk gruppe af forskere fra British Antartic Survey har gennem længere tid undersøgt antarktiske fisk i et område, der ligger knap 1600 km. syd for Chiles sydspids.

Undersøgelsen viste, at fisken har et sæsonbestemt energiniveau. Om sommeren maksimerer fisken sit fødeindag, vokser og tager på. Mens den om vinteren sætter vækst og stoftskifte på stand by og gemmer sig under en sten. Som visse andre dyr er det ikke total dvale. Med 4-12 dages mellemrum var den vågen i 3-4 timer, hvor stofskiftet og kropstemperaturen steg for så at falde igen under dvalen.

Normalt er det temperaturen, som får pattedyr til at gå i hi. Men forskellen mellem sommer- og vintertemperatur i det Antarktiske hav er minimal; om sommeren sædvanligvis 0,7 grader C i gns., om vinteren ligger temperaturen på -1,8 Celsius. Derfor er nogle af forskernes konklusioner, at det er mangelen på lys, der får fisken til at gå i hi.

Refleksion

Jeg har aldrig selv været i dette område, men da jeg læste om det (kilde: PLoS ONE, 6.marts), reflekterede jeg - igen - over den snart (forhåbentlig) overståede vinter, hvor temperatur-forskellene mildt sagt ikke har været store i DK.

De mange - menneskeskabte(?) - klimaændringer vil med sikkerhed ændre sig mere og mere.  Måske vil bjørnen en dag være i tvivl om, hvornår den skal gå i hi!

Naturens balance forekommer i bølgegang, ikke bare ved Antarktis!

Powered by WordPress