hulegaard.eu

March 13, 2008

Rambo på pension

Filed under: Politik, Film, Sylvester Stallone, Rambo — hulegaard @ 5:47 pm

Sylvester Stallone er blevet 62 år. Han kendt for sine actionfilm. Nævn “Rocky” eller “Rambo” for enhver med hang til action, uanset anciennitet og køn. Den seneste Rambo-film er nr. 4 i rækken af “good-guy versus bad-guy-genren”.

Da man(d) aldrig ved, hvornår det er slut og Sylvester Stallone trods alt kun er 3 år fra folkepensionen (og ATP?), fandt jeg et hul i kalenderen for at se min den første og sidste Rambo-film.

Rambo i tal

For at det ikke skal være skalle-smække-prosa altsammen, starter vi med lidt statistik :-)   på de fire Rambo-film, nævnt fra venstre First Blood - First Blood II - Rambo III, Rambo IV 

Antal dræbte per minut: 0,01 - 0,72 - 1,30 - 2,59

Antal “bad guys” dræbt af Rambo: 1 - 58 - 78 - 83  heraf

dræbt i bar overkrop: 0 - 46 - 45 - 0

Total antal dræbte: 1 - 69 - 132 - 236

Antal sexscener: 0 - 0 - 0 - 0

Kilde: John Mueller, LA Times

Rambo IV

Handlingen foregår i Myanmar (Burma). Det rædselsfulde regime bliver skånsesløst visualiseret. Det samme gør et mindretals ”karenerne” (Karen-staten ligger i det nordlige Myanmar) forsøg på oprør.  En gruppe US-aidworkers (kristne hjælpearbejdere med en høj “erhvervsfrekvens af lægeuddannede) insisterer på at trodse det voldelige regime for at hjælpe lokalbefolkningen.  Groft sagt er den første halvdel af filmen en brutal filmisk beskrivende ramme af Myanmar-styrets brutalitet. Den sidste halvdel tager Rambo sammen med nogle lejesoldater alvorligt (og her menes alvorligt!) fat. Det sker for at redde de velmenende idealister af kristne velgørere med en blid quinde (naturligvis) i gruppen.

Det er “body count” i høj potens.  AK-47´ere og Claymore-miner sørger for, at slagteriet medfører utallige iturevne legemsdele, især ekstremiteter, bliver spredt rundt.  Blodet sprøjter og intensiteten styrkes af filmens intensive klippearbejde. Naturligvis dør en masse.  Mange bliver livsvarigt sårede, såvel myamarer, karener som lejesoldater.  Men Rambo klarer sig ufatteligt igennem de tusindvis kugler med lidt skulderskade (venstre).

Slutscenen er forbeholdt tilskueren, der ser filmen.  Instruktøren, skuespilleren og manuskriptforfatteren Sylvester Stallone sørger også for nogle særdeles flotte naturscener fra Thailand/Myanmar-området. Man kan næsten lugte regnskoven endnu, da filmen omsider slutter.

Refleksion

Det er ikke en film for balletelskere, akademiske analytikere og personprofiler med spidskompetence i finkultur. Der er ingen dybe monologer - hverken fra Rambo (hvilket måske heller var ventet :-) ) eller fra nogle af de andre.  Det er vold, politiske signaler og periodevise nærbillede af en let slidt Stallone.

http://www.youtube.com/watch?v=8M1KiXWWTxg  er en smagsprøve.

Rocky og Rambo - hvad bliver det næste?

Powered by WordPress