hulegaard.eu

March 10, 2008

Frokost hos Frederik d. 6

Filed under: Restaurant, Frederiksberg Alle, Frokost, Frederik d. 6 — hulegaard @ 10:47 pm

Vi befinder os på hjørnet af Danmarks smukkeste allé og en tværvej, nemlig hjørnet af Frederiksberg Allé og Alhambravej i Københavns største forstad Frederiksberg. Stedet har været optankningssted i massevis af år.  Kendt og elsket af mange for sin stemning med den lange bar (bl.a. Dan Turell m.fl.).  Ejerskifter har transformet denne velbeliggende matrikel over tid. Oprindeligt lå her et konditori “Tivoli”, hvor jeg grundlagde mit livslange nærmest narkotiske afhængighedsforhold til othellolagkage . Senere har “Frederik d. VI” skiftet ejere til det nuværende status som kombineret spisested og værtshus.

 

Hver onsdag er der stegt flæsk med persillesovs. En ( usund?) dansk ret af de kendte. Retten er prøvet tidligere med en ledsager, der har spist denne ret ( ganske mange, mange gange). Karakteren var medium. 

Jeg har selv spist hos “sexede Frederik”  vel efterhånden mindst 10 gange frokost med udvalgte a la carte retter.  Denne gang var det sild og mørbradbøf.  Jeg ville gerne have ledsaget det med ejerens specielle urtesnaps.  Desværre kunne den unge, stilfærdige og venlige tjener ikke lokalisere denne; køkkenpersonalet kom ud og forsøgte også - uden effekt.  Derfor nøjedes jeg med to almindelig jubilæer til den fortrinlige sild. Mørbradbøffen var “som altid” frisk ligesom tilbehøret.  Det har disse og andre frokostretter nu været mere end 5 gange ud af mere end 10 besøg.

Kongen

Frederik 6. havde en trist barndom. Efter at moderen, dronning Caroline Mathilde, og hendes elsker, Struensee, i 1772 blev arresteret, stod den knapt 4-årige Frederik tilbage med en sindssyg far, der var ude af stand til at tage sig af ham. Frederik 6. blev, efter et kup i 1784, optaget i statsrådet. Magtovertagelsen gjorde ham til kronprinsregent for sin sindssyge far indtil 1808. I 1788 underskrev statsrådet den vigtigste landbrugsreform i landets historie. Fra da af blev bønderne frie borgere, der kunne rejse hvorhen de ville.
Kongen var så “uheldig” at være regent under Napoleons-tiden med store omvæltninger i Europa.

Frederik 6. var den sidste danske konge der holdt en officiel maitresse. Frederikke Dannemand var Frederik 6.s elskerinde gennem 30 år, og meget betegnende for hans interesse for det militære, fik hun i 1839 rang som oberstinde. De fik fire børn sammen, og deres forhold var tilsyneladende accepteret af dronningen, der ved Frederik 6.s begravelse i 1840 skal have sagt til maitressen: Vi har begge mistet en god mand.


Refleksion

I denne kontekst har “vi” ikke mistet en god mand, derimod lad være at miste muligheden for en god og let frokost i det helt centrale København. Jeg tøver ikke med at anbefale Frederik d. 6 som frokost-optankning. Det samme gælder ejerens specielle urte-snaps, når den ellers kan lokaliseres.  Selv har jeg gennem mange år eksperimenteret med snaps i forbindelse med ginseng-rod til min egen og nogle gæsters tilfredsstillelse. Måske giver denne blanding 10 minutter længere at leve i, måske det modsatte; ihvertfald er smagen “effektiv”.

Om sommeren er der borde og stole udenfor, hvor man grundet fortorvets arkitektur sidder nærmest skævt og nyder Danmarks svar på Champs Élysées tilsat knap så meget bilos og meget mindre støj.

Betjeningen er behagelig afdæmpet. Der er frisk-strøgede aviser ved frokost-åbningstiden. Billardbordet i det trekantede lokales nordlige hjørne kan stadig anvendes, hvis man da trænger voldsomt til lidt motion efter en let og behagelig frokost.

www.frederik-vi.dk fortæller lidt mere, herunder om det interessante ølsortiment m.m.

 

Powered by WordPress